An approach from "social reproduction": commensality and consumption in construction sites
DOI:
https://doi.org/10.35305/rea.viXXX.184Keywords:
Commensality, social reproduction, workers, constructionAbstract
As part of a socio-anthropological investigation whose general interest has been to analyze work processes in relation to the health of workers in the construction industry in Rosario (Argentina), this article presents an analytical approach around one of the replacement modalities of energy worn out within the construction site. Commensality, as a social and cultural articulator of food intake, is key within those breaks where energy is replaced. In this article, Commensality is approached from an ethnographic perspective that focuses on the knowledge and practices that workers themselves build, namely, on the experience of those who suffer. In addition to that, studying the replacement of the energy worn out according to a typical and common pattern of the workers group, follows the use of the concept of “social reproduction” that allows thinking as a totality the spaces and times of production and consumption. Likewise, this perspective is linked to the objective of making studies that deal with health and construction more complex (usually they tend to reproduce the hegemonic biomedical approach), in order to contribute to the construction of knowledge on the subject from a critical and anthropological perspective.
Likewise, this perspective is linked to the objective of making studies dealing with health and construction more complex, most of which reproduce the hegemonic biomedical approach, in order to contribute to the construction of knowledge on the subject from a critical and anthropological perspective.
Downloads
References
AGUIRRE, P. (2000) Aspectos socioantropológicos de la obesidad en la pobreza, en La obesidad en la pobreza. Un nuevo reto para la salud pública. Publicación Científica. Washington D.C., Organización Panamericana de la Salud, pp. 13-25
AGUIRRE, P. (2004) Seguridad alimentaria: una visión desde la antropología alimentaria, en Desarrollo integral en la infancia: el futuro comprometido. Córdoba, Fundación CLACYD
AGUIRRE, P. (2016) Alimentación humana: el estudio científico de lo obvio. Salud Colectiva, 12(4), pp. 463-472.
AGUIRRE, P. (2017) Una historia social de la comida. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Lugar Editorial,
ARUZZA, C. Y BHATTACHARYA, T. (2020) Teoría de la Reproducción Social. Elementos fundamentales para un feminismo marxista, en Archivo del movimiento obrero y la izquierda. Buenos Aires, Centro de Estudios Históricos de los Trabajadores y las Izquierdas (CEHTI), pp. 37-69.
BONNET, A. (2015) La insurrección como restauración. El kirchnerismo. Buenos Aires, Prometeo Libros.
BORAGNO, A. (2020) Producción de subjetividades en el autocuidado alimentario cotidiano, en R. Del Monaco y M. Epele (Comp.) Tecnologías y técnicas en investigaciones socioantropológicas de la salud. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Estudios Sociológicos Editora
BOURDIEU, P. (1995) Habitus, illusio y racionalidad en Respuestas para una antropología reflexiva. México, Grijalbo.
DEL ÁGUILA, Á. (2017) Homo constructor. Trabajadores paraguayos en el Área Metropolitana de Buenos Aires. CEIL, CONICET.
GUBER, R. (2001) La etnografía. Método, campo y reflexividad. Buenos Aires, Grupo Editorial Norma.
LAURELL, C. Y NORIEGA, M. (1988) La salud de los trabajadores siderúrgicos y la reconversión industrial. Primera Época, 15, pp. 9-34.
MENÉNDEZ, E. (1991) Antropología del alcoholismo en México. Los límites culturales de la economía política (1930-1979). México, Ediciones de la Casa Chata.
MENÉNDEZ, E. (2015) De sujetos, saberes y estructuras. Introducción al enfoque relacional en el estudio de la salud colectiva. Buenos Aires, Lugar Editorial.
PHILIPP, G. (2022) Procesos de trabajo y de salud-enfermedad en trabajadores de la industria de la construcción rosarina (tesis doctoral) Universidad Nacional de Rosario.
PHILIPP, G. (2021a) “El trabajo de la carpintería siempre es malo para la salud”: Antecedentes y aportes antropológicos al estudio de los procesos de salud-enfermedad de los trabajadores de la construcción. Revista de la Escuela de Antropología, XXIX, pp. 1-23. DOI 10.35305/revistadeantropologia.v0iXXIX.145
PHILIPP, G. (2021b) Estrategias precarizadoras del capital sobre las condiciones de trabajo en la industria de la construcción rosarina: un estudio antropológico de las flexibilidades arraigadas en la obra. Revista Latinoamericana del Trabajo. Disponible en: http://www.ceil-conicet.gov.ar/ojs/index.php/lat/issue/archive
WALLACE, S. (1991) Tras las huellas de cien años: la cerveza y los trabajadores cerveceros. Cuadernos de Antropología Social, 5.
YANES, L. (2003) El trabajo como determinante de la salud. Salud de los Trabajadores, 11 (1), pp. 21-42.
FUENTES
CONVENIO COLECTIVO DE TRABAJO (1975) Obreros de la Construcción C.C.T. Nro. 76/75, Buenos Aires.
INDEC (2021) Informes técnicos, Vol. 5, Nro. 191, disponible en: www.indec.gob.ar/uploads/informesdeprensa/canasta_10_21F1EC54E071.pdf
SRT (2014) “Accidentabilidad laboral en las provincias en el año 2013 Impacto de las actividades económicas desarrolladas” disponible en: www.srt.gob.ar/images/pdf/Accidentabilidad2013/Santa_Fe_2013.pdf
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista de la Escuela de Antropología
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.