Strengthening the marketing of artisanal products and family farming: the experience of “La Feria con Vos”

Authors

  • María Carolina Feito Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas/ Universidad Nacional de La Matanza

Keywords:

Family Farming, Human Right to Food, Food Sovereignty

Abstract

This proposal derives from several research and extension projects, continuing a line of work developed by the author's team that aims to contribute to the formalization of the family and artisanal agri-food activity of families participating in a fair that we coordinate in the Buenos Aires peri-urban area. This is the virtual marketing experience of artisanal food baskets “La Feria con Vos” (which we designed and executed since June 2020 as an innovative technological-social development on a local scale, to respond to the lack of income due to the suspension of in-person fairs with the quarantine). By applying risk analysis methodologies and ethnographic field work in production sites and during deliveries, an attempt is made to achieve registration of the stallholders in different provincial and national registries.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

María Carolina Feito, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas/ Universidad Nacional de La Matanza

Licenciada y Doctora en Ciencias Antropológicas por la Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas/ Universidad Nacional de La Matanza/Núcleo Argentino de Antropología Rural.

References

ANDER EGG, Ezquiel (1995). Técnicas de investigación social. Buenos Aires, Editorial Lumen

ANMAT. (2019). Inocuidad alimentaria. Recuperado el 15 de mayo de 2024 de https://www.argentina.gob. ar/anmat/comunidad/que-es-la-inocuidad-alimentaria

BARSKY, Andrés (2020). “Las tensiones del abasto alimentario del AMBA frente al COVID19”. En: Serie especial COVID-19. La gestión de la crisis en el conurbano bonaerense. Los Polvorines, Ed. UNGS, pp. 22.30.

CARACCIOLO, Mercedes (2017). “Procesos de acumulación solidaria en un contexto neoliberal”. En: Fernández Miranda, R. F. et al, Caracciolo, M. (coord.) Economía social y solidaria en un contexto neoliberal: retos y perspectivas. Buenos Aires, CEUR.

CARBALLO, Carlos (2014). “Soberanía alimentaria y producción de alimentos. Situación actual y desafíos para la transición”. En: de Gorban, M et al. (comps.) Seguridad y soberanía alimentaria. Buenos Aires, Akadia, pp.13-18.

CONTRERAS, Jesús (1993). Antropología de la Alimentación. Madrid, Eudema editorial.

FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations (1996). “Declaración de Roma sobre la Seguridad Alimentaria Mundial”. Cumbre Mundial de la Alimentación.

FAO (2011) “El estado mundial de la agricultura y la alimentación 2001”. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

FEITO, María Carolina (2016). “Aportes para una ley nacional: rol de la agricultura familiar para el desarrollo rural argentino”. Revista Márgenes. Espacio Arte y Sociedad, 13(18): 61-71.

FEITO, María Carolina; Alejandra RICCA y Noelia VERA (2021). Estrategia de mejoramiento de la calidad alimentaria en experiencia de comercialización de productos de la Agricultura Familiar y elaboración artesanal: La Feria con Vos. Premio ArgenINTA a la Calidad Agroalimentaria y al Valor Agregado. Categoría 2: estrategias de diferenciación por calidad. Bs As, Fundación ArgenINTA.

FEITO, María Carolina (2024). “Desafíos de la gestión para el territorio periurbano del Área Metropolitana de Buenos Aires en tiempos de pandemia. Herramientas para la transformación de las políticas públicas para la Agricultura Familiar”. En: Albaladejo C. et al (comps.) Agriculturas plurales en territorios singulares: Emergencias, disputas, complementariedades entre formas de agricultura en el territorio. Hegemonías en cuestión en Francia, Argentina y Brasil. La Plata, Ed. UNLP (en prensa).

FEITO, María Carolina; Alejandra RICCA y Noelia VERA (2022). “Fortalecimiento de la comercialización de productos de elaboración artesanal de la agricultura familiar en contexto de pandemia”. Informe Final Proyecto Vincular 2021. San Justo, Ed UNLAM (en prensa).

FEITO, María Carolina et al (2023). “Formalización de feriantes de la agricultura familiar y elaboración artesanal de alimentos, en el marco del derecho a la alimentación y la economía solidaria”. Informe Final Proyecto Vincular 2022. San Justo, Ed UNLAM (en prensa).

GONZÁLEZ, E.; C. GÓMEZ y M. MORICZ (2013). Normativas vinculadas a los procesos de producción y comercialización de la agricultura familiar urbana y periurbana. Bs As: INTA.

GUBER, Roxana (1991). El salvaje metropolitano: reconstrucción del conocimiento social en el trabajo de campo. Buenos Aires, Gedisa

HERNÁNDEZ SAMPIERI, R.; FERNÁNDEZ COLLADO, C. y BAPTISTA LUCIO, M. del P. (2010). Metodología de la investigación. México, Ed. Mc Graw Hill.

RICCA, Alejandra; FEITO, María Carolina y VERA, Noelia (2021). “Acortando los tiempos de la ciencia para actuar en emergencia. Comercialización de la agricultura familiar en contexto de pandemia como herramienta para el desarrollo territorial: La Feria con Vos”. En: Feito, MC (coord.) Políticas públicas, ruralidades y medioambiente en el periurbano bonaerense. El partido de La Matanza. Buenos Airess, RíoCultura Ediciones.

VERA, Noelia (2022). Medioambiente y salud. Prácticas de producción, distribución, preparación y consumo de productores hortícolas agroecológicos del cordón periurbano bonaerense. Buenos Aires, RíoCultura Ediciones.

VÍA CAMPESINA. (2003). “¿Qué significa soberanía alimentaria?”. Recuperado el 5 de abril de 2024 de https://viacampesina.org/es/quignifica-soberanalimentaria/

YIN, Robert (2014). Case Study Research Design and Methods. Thousand Oaks, CA, Sage (5ta edición).

Published

2024-06-28

How to Cite

Feito, M. C. (2024). Strengthening the marketing of artisanal products and family farming: the experience of “La Feria con Vos”. Revista De La Escuela De Antropología, (XXXIV). Retrieved from https://revistadeantropologia.unr.edu.ar/index.php/revistadeantropologia/article/view/294

Issue

Section

Dossier Antropología Rural